Schrijf u in voor de nieuwsbrief
Meld u aan
voor onze
nieuwsbrief

Nieuwe taalambassadeurs

Nederland telt 2,5 miljoen laaggeletterden; mensen die de taal onvoldoende beheersen om zich in het dagelijks leven te kunnen redden. De vijf taalambassadeurs behoorden ook tot die groep, maar zijn weer in de schoolbankjes gestapt. Ze hebben hun Nederlands verbeterd en worden nu ingezet als ambassadeur van laaggeletterden. Ze geven uitleg geven over hoe het is om laaggeletterd te zijn en gaan anderen in hun omgeving stimuleren taallessen te volgen. Het probleem van laaggeletterdheid is breder dan alleen taal. Lees hier verder voor een interview de taalambassadeurs

Taal in beweging

Taal in Beweging is een nieuw project van bibliotheek Kennemerwaard. Het is onderdeel van het Taalhuis. Nonja van der Ark vertelt: "Taal in Beweging  is een  andere manier van denken en werken om met name de laaggeletterden die in Nederland de bassischool hebben afgerond (NT1-ers) te verleiden zichzelf te ontwikkelen op het gebied van de basisvaardigheden taal en rekenen en digitale vaardigheden.

Lees hier verder

 

Taalhuis Schagen

Yvonne Nillesen vertelt: "Sinds september 2018 ben ik trajectbegeleider in het Taalhuis. Veel mensen weten het Taalhuis te vinden. Verwijzers zijn onder meer UWV, bellijn, GGD, wijkteams, gemeente, buren en vrienden. Ook komen veel mensen uit zichzelf. De meeste mensen zijn anderstaligen en een aantal mensen zijn autochtoon.

Lees hier verder

 

Familiebedrijf Van ’t Hek biedt werknemers taalles aan

Laaggeletterdheid op de werkvloer? Het komt vaker voor dan je denkt. Meer dan 1,8 miljoen mensen in Nederland hebben moeite met lezen, schrijven of rekenen. Hen Haster, kraanmachinist bij Van ’t Hek is één van hen. ‘Appen? Kan ik niet, dat zeg ik eerlijk.’ Maar daar gaat nu verandering in komen. Zo pakt deze werkgever dat aan.

Lees hier verder