Schrijf u in voor de nieuwsbrief
Meld u aan
voor onze
nieuwsbrief

Geslaagde avond met muziekconcert rond laaggeletterdheid

Dinsdagavond 10 mei genoten maar liefst 250 toeschouwers van het gratis muziekconcert ‘Letter voor Letter’ in schouwburg het Park in Hoorn. Voor een volle Othellazaal zongen Volkszanger René Karst en voormalig BZN-zangeres Carola Smit samen met Dick Plat als begeleiding op de piano de mooiste Nederlandstalige liedjes. Het enthousiaste publiek kreeg een avond boordevol muziek, aangevuld met ontroerende verhalen over hoe het is om moeite te hebben met lezen en schrijven en hoe je daarbij geholpen kunt worden.

Lees het persbericht

Terugblik Taalakkoordbijeenkomst donderdag 9 september

Donderdag 9 september vond een inspirerende bijeenkomst plaats over de aanpak van laaggeletterdheid. Dit keer werd de bijeenkomst opgenomen vanuit het Bed & Business Horizon College Heerhugowaard, wat online te volgen was. De bijeenkomst stond in het teken van 5 jaar Taalakkoord Noord-Holland Noord. Onder de bezielende leiding van dagvoorzitter Karin Giphart passeerden interessante onderwerpen de revue.

 Terugblik gehele bijeenkomst Taalakkoord

Inspirerende verhalen

Na een terugblik op 5 jaar Taalakkoord, vertelde Wiebe Terpstra, directeur Horizon College, over zijn persoonlijke ervaringen met laaggeletterdheid. Prof. Dr. Maurice de Greef die onderzoek heeft gedaan naar de impact en succesfactoren van volwasseneneducatie, vertelde over het enorme belang van educatie: deelnemers aan taaltrajecten ervaren 40-60 % groei op de gebieden opvoeding, werk, financiën, gezondheid en sociale contacten (zie hieronder zijn presentatie). Monique Ravenstijn, van Jumbo Monique, ging in op de mooie functie van de koffiecorner in het Jeelink Cafe. Er is een plek waar je boeken kunt ruilen en de bibliotheek gebruikt de plek om laaggeletterdheid op te sporen.  Over haar aanpak om werkgevers actief te betrekken bij de aanpak van laaggeletterdheid onder hun medewerkers, vertelde bedrijvenbezoeker Renate van der Laan. Een belangrijke initiatief immers meer dan de helft van de mensen die moeite hebben met lezen en schrijven hebben een baan. 

Nieuwe deelnemers Taalakkoord NHN 

Ook zijn er vier nieuwe organisaties aangesloten bij het Taalakkoord NHN: GGZ, Melior, IVIO opleidingen en Trampolinevereniging Triffis. Zij hebben tijdens de bijeenkomst hun certificaat van deelname ontvangen. Deze nieuwe toetreders tot het Taalakkoord zetten zich in om laaggeletterdheid te bestrijden. Een mooi streven, want 1 op de 9 Nederlanders is laaggeletterd. Deze mensen hebben moeite met communiceren in het Nederlands, in woord en geschrift.   

Hieronder vindt u een terugblik en links naar meer informatie:

Taalakkoord Noord-Holland Noord bestaat 5 jaar
Op 5 september 2016 werd dit regionale akkoord), als eerste in Nederland, voor de regio Noord-Holland Noord (NHN) ondertekend. Alle 18 gemeenten, de bibliotheken, UWV NHN, ROC Kop van Noord-Holland, het Leerwerkloket, Stichting Lezen en Schrijven, taalaanbieders, welzijnsorganisaties en de gevangenissen in de regio sloten aan. Zij zetten zich in om laaggeletterden te bereiken en door te leiden naar een voor hen passend taalaanbod. Ook steeds meer werkgevers doen mee: zij zien het belang van een goede taalvaardigheid voor de eigen bedrijfsvoering en dienstverlening. Inmiddels zijn er meer dan 80 organisaties aangesloten bij het Taalakkoord NHN.

Bekijk hieronder de geslaagde online bijeenkomst van het Taalakkoord NHN, van afgelopen 13 april 2021.

 

Terugblik online bijeenkomst Taalakkoord NHN 10 september 2020

Donderdag 10 septembert 2020 vond er een geslaagde online bijeenkomst plaats van het Taalakkoord NHN. Hier vindt u een korte terugblik op de bijeenkomst. Kijkt u mee? Klik hier voor het filmpje.

  • Welkomstwoord taalambassadeur Kees Tol

Kees Tol, presentator en ambassadeur van de Stichting Lezen & Schrijven deed een enthousiast welkomstwoord en benadrukte het enorme belang van aandacht voor laaggeletterdheid; bekijk hier het filmpje van het welkomstwoord

  • Digitale rondleiding Pro bedrijven

Marieke van Stralen, directeur Pro verpakken, gaf tijdens deze bijeenkomst van het Taalakkoord NHN een digitale rondleiding. Kijk mee en zie hoe deze sociale en duurzame onderneming uit Schagen werk voor iedereen toegankelijk maakt. Klik hier voor het filmpje van de rondleiding