Schrijf u in voor de nieuwsbrief
Meld u aan
voor onze
nieuwsbrief

‘Als je wilt, dan kun je klimmen’

Opleidingen op maat bij VAK=FIT

IMG-20171004-WA0005.jpgVan de eerste groep leerlingen bij VAK=FIT, uit 2017, is het merendeel aan het werk. “Op dit moment hebben we 85% van de mensen aan het werk of via Installatiewerk aan de studie gekregen. We zijn erg trots op dat hoge percentage”, vertelt Jos Beemsterboer.

Erkend leerbedrijf VAK=FIT organiseert in haar werkplaatsen basisopleidingen voor de bouw. Van elektrotechniek to installatietechniek, maar ook schilderen, metselen en timmeren. Inclusief trainingen in veiligheid, die opleiden tot het diploma VCA-basis (Veiligheid Chequelist Aannemers). VAK=FIT is een voorschakeltraject voor ESPEQ en Installatiewerk Noord-Holland. In overleg geven zij ook onderricht in andere krapteberoepen. VAK=FIT is gevestigd in Schagen en Alkmaar.

Jos: “Wij leiden mensen op die een grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Mensen die al heel lang uit het arbeidsproces zijn en nu het besef hebben: is dit mijn leven, wil ik dit? Daar zijn Nederlanders bij, maar de meeste deelnemers zijn statushouders. Binnenkort verwachten we ook mensen die in de gevangenis hebben gezeten een opleiding te kunnen aanbieden.”

Weinig uitval
VAK=FIT verzorgt het voorschakeltraject. “Wij leren werknemersvaardigheden aan die nodig zijn om in Nederland gewoon aan het werk te kunnen. Op tijd komen bijvoorbeeld. Na doorverwijzing van gemeente of UWV komt iemand eerst bij ons in een traject van 20 weken. We geven drie dagen in de week les. Deelnemers hebben vaak al vijf jaar of langer niet gewerkt en dan is drie dagen in het begin genoeg. De spanning en de stress is de eerste weken namelijk best heftig voor ze. Een belangrijk onderdeel van onze activiteiten is dat wij onze deelnemers ook helpen met andere zaken. Denk daarbij aan problemen rond gezinshereniging, een brief van de belasting en dergelijke. Na onze VAK=FIT opleiding gaan ze naar Installatiewerk, Tetrix of Espeq en beginnen op niveau 1. Voor enkele deelnemers past een vervolgopleiding niet, voor hen zoeken we passend werk.” Door deze aanpak blijkt het aantal uitvallers bij de vervolgopleidingen heel klein, aldus Jos.

Koudwatervrees
Op dit moment heeft VAK=FIT zo’n 40 mensen in opleiding voor een krapteberoep in de bouw. “Er wordt heel hard aan ons getrokken door werkgevers met de vraag of we al mensen hebben. We hebben hier vlakbij een werkgever en die roept steeds ‘ik wil de volgende hebben want ik ben gek op jullie!’” Maar bij veel werkgevers heerst koudwatervrees, vervolgt Jos zijn verhaal. “Ik zeg tegen ze: als jullie een statushouder binnenkrijgen, dan moet je hem het eerste half jaar extra begeleiden. Dan heb je een half jaar later een hele trouwe en goede medewerker. Ze hebben alleen wat tijd nodig om hun plek te vinden. Er zijn behoorlijk veel statushouders die heel graag willen werken. Ik hoop dat ondernemend Nederland hen langzamerhand een kans wil geven.”

Onderaan de ladder
Het is heel leuk werk, is de conclusie van Jos. “Voor heel veel mensen kunnen wij het verschil maken. Als jij 45 bent, bent weggegaan uit het land waar je hart ligt omdat het onveilig is voor jou en je gezin, dan heb je de afgelopen vijf jaar niet gewerkt: Je bent gevlucht, hebt in een AZC gezeten, hebt je inburgering gedaan. En nu mag je weer gaan werken vanaf nul, terwijl je misschien een leidinggevende functie hebt gehad. Ik heb hier een directeur rondlopen. Ik heb mensen gehad die eigenaar waren van vier of vijf winkels en zij werken nu aan de lopende band bij Vezet. Wij leiden je op en zetten je helemaal onder aan de ladder, maar jíj moet klimmen. En als je niet klimt is dat ook goed, want we hebben ook mensen onderaan nodig. Maar als je wilt, dan kun en mag je klimmen.”