Schrijf u in voor de nieuwsbrief
Meld u aan
voor onze
nieuwsbrief

Column mentale gezondheid en werk - deel 3

  • DateVrijdag 30 juni 2023

Oefening: laten we elkaars (en onze eigen) fan zijn


Eén van de betere boeken die ik de afgelopen tijd heb gelezen is het boek Spiegelogie van Willem de Ridder. Het gaat over dat onze omgeving een spiegel voor ons is. Maar het was niet de titel die me zo aantrok in het boek. Wat me juist wel aansprak was de methode ‘’fan zijn van jezelf en van elkaar’’. Want iedereen heeft wel eens een steun in de rug nodig, van jezelf of van iemand uit je omgeving. Het is deze methode, het fan zijn van jezelf en van elkaar, die volgens mij het verschil maakt in hoe je er voor jezelf en de ander bent. 


Veel te vaak zijn er al (voor)oordelen over iemand voordat er überhaupt iets gezegd is. Denk eens aan vooroordelen die andere personen uit je omgeving over jou hebben zoals ‘’nee, hij kan niet werken vanwege die psychoses’’. Maar ook vooroordelen die je over jezelf hebt bijvoorbeeld, zoals ‘’het zal me vast niet lukken om zonder antidepressiva door de dag te komen’’. Het is in deze momenten dat je een fan nodig hebt. Of eigenlijk twee fans: jijzelf bent de eerste fan (van jezelf) en iemand anders steunt je in je fanschap door ook fan te worden van jou. En met z’n tweeën ben je een groepje, of met meer natuurlijk. Je kunt een heuse fanclub starten, waarbij je bijeenkomsten organiseert met je kleine fanclub. Je wordt aangemoedigd om dingen te benoemen waar je trots op bent van wat je hebt gedaan. En de anderen bevestigen jouw trots, jouw goede gevoel. En na een paar gesprekken krijg je vanzelf meer kijk op wat je écht wilt.
 

Er zijn maar twee regels:

1.      Jouw fans mogen je alleen maar steunen en lof toejuichen

2.      De steun van je fans moet gemeend zijn

 

Het is niet moeilijk, want al heel snel gaat het vanzelf. Ik heb deze oefening gebruikt tijdens een empowerment training en het was fantastisch om de resultaten te zien. Deelnemers die in het begin zeer afwachtend tegenover elkaar stonden, werden na hele korte tijd elkaars fan. Iedereen deed volop mee. Er werden prachtige lovende woorden over elkaar uitgesproken. Mensen die elkaar nog nooit gezien hadden waren in een paar bijeenkomsten veranderd in elkaars grootste steun en toeverlaat. Zij ondersteunde elkaar en spraken elkaar moed in. ‘’Ik ben er van overtuigd dat jij werk kunt vinden wat bij je past’’ en ‘’je bent nou eenmaal een prachtig persoon’’ waren dagelijkse kost. Zij werden elkaars fan, op persoonlijk en zakelijk gebied. Al was het alleen maar voor die paar maanden.
 

Steun en toeverlaat hebben we niet alleen nodig in tijden van tegenslag. Steun en toeverlaat mag er elke dag zijn. Je kunt het zelfs oefenen! Het is heel gezond om jezelf te vertellen wat er goed gaat en waar je trots op bent. Daar ga je van glanzen. En als het dan wat minder goed gaat, kun je je daar aan vasthouden. Verzamel een paar vertrouwde mensen om je heen en vertel om beurten over jullie leven. Het kan jou en je fanclub zomaar wat moois brengen.
 

Laten we elkaars fan zijn!
 

Wat is project Hoofdzaak Werkt?

In Noord-Holland Noord hebben samenwerkingspartners de handen ineengeslagen om meer bewustzijn en deskundigheid te creëren rondom mentale gezondheid op de werkvloer en in de re-integratie naar werk. GGZ, gemeenten, UWV en WSP werken samen aan een mensgerichte benadering. Daarbij staat centraal dat de behoefte van de medewerker/cliënt wordt uitgesproken en hoe we als omgeving kunnen helpen om die behoefte in vervulling te laten gaan. De samenwerking rondom mentale gezondheid is gebundeld in het project Hoofdzaak Werk Noord-Holland Noord. Projectcoördinatoren Marius Wenker en Brechtje de Nie coördineren samen met een actieve projectgroep de acties rondom het thema mentale gezondheid in Noord-Holland Noord.

Op het gebied van mentale gezondheid valt nog een wereld te winnen. Op het werk, maar ook daarbuiten. Bijvoorbeeld in de bewustwording en de acceptatie van het thema. Laten we kijken wat we als mens voor elkaar kunnen betekenen. Wat kun jij voor een ander doen? Herken je de signalen van een goede en een mindere dag bij jezelf en bij anderen? En wat zou je daar nog in willen leren?

Laat het ons weten via de mail.