Schrijf u in voor de nieuwsbrief
Meld u aan
voor onze
nieuwsbrief

TalentAcademy Westfriesland werkt, na Zorg en IT kansen voor nieuwe sectoren

  • DateMaandag 12 juni 2023

Talent voor de regio behouden, verleiden en werven door HBO niveau onderwijs in de regio
 

HOORN – Maandag 5 juni hebben de initiatiefnemers van TalentAcademy Westfriesland gezamenlijk de handtekening gezet onder een nieuwe samenwerkingsovereenkomst. De Academy wordt voortgezet en uitgebreid. Het doel is om studenten en jonge professionals een aantrekkelijke leer- en werkomgeving te bieden zodat ze in Westfriesland blijven of hier naartoe trekken, het initiatief voort te zetten en zelfs uit te breiden. Gemeentes, onderwijs en bedrijfsleven werken hierbij nauw samen met elkaar.

De in medio 2021 gestarte IT Academy bouwt voort op de successen en ervaringen van de Zorg Academy die in juni 2020 is gestart. Ze zijn ontstaan vanuit de behoeften van het bedrijfsleven naar nieuwe talenten op HBO-niveau die bijgeschoold willen worden met vraagstukken uit de praktijk. Deze aanpak blijkt succesvol. Nu besloten is dat de Academy wordt voortgezet, kunnen ook andere sectoren aansluiten.

Verder gaan

Richard Oerlemans is namens Hogeschool InHolland tijdelijk voorzitter van de stuurgroep. “We kijken naar de behoeften van verschillende sectoren en bedrijven, waarbij het hoger beroepsonderwijs een belangrijke rol speelt. Samenwerking tussen huidige MBO- en HBO-studenten wordt gestimuleerd om zo een vruchtbare voedingsbodem te creëren voor onderwijsontwikkeling en talentbehoud in de regio. Na de Zorgacademie vinden we dat we daar verder mee moeten gaan. Het smaakt naar meer en we willen kansen bieden aan nieuwe initiatieven binnen de TalentAcademy.”

IT Academy

De IT Academy is medio 2021 van start gegaan. Het programma bestaat inmiddels uit vijftien IT-bedrijven en 270 IT-studenten die in werk- en leerlabs leren vanuit de praktijk. De deelnemende bedrijven leveren actief een bijdrage. Oerlemans: “Organisaties investeren in de studenten. Deels met middelen, maar deels ook gewoon met de eigen organisatie of je eigen professionals. Ook die leren door de vraagstukken en samenwerking met de studenten.”

Wonen Opleiden Werken (WOW)

Rene Assendelft, wethouder in Hoorn over belang WOW-aanpak. “Ik vind het belangrijk dat we zoveel mogelijk jong talent voor de regio verleiden, werven en behouden. Dit doen we als gemeente door in te zetten op studentenhuisvesting, voldoende werk en goed onderwijs.”

Partners

Het initiatief omvat naast de stuurgroep een programmateam gevormd door Danny van Soelen als regisseur en aanjager en Daisy Karssen als projectcoördinator. Met de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst bij Beerepoot Automatisering maken gemeente Hoorn, ROC Horizon College, Hogeschool Inholland, Omring, WilgaerdenLeekerweideGroep, Westfriese Bedrijvengroep en RPA Noord-Holland de weg vrij voor nieuwe initiatieven. Welke sectoren na IT en Zorg toegevoegd gaan worden zal later worden bepaald.

Op de foto: vlnr Danny van Soelen, Michiel de Goede (ZW Opleidingen), Petra Taams (gemeente Hoorn), Richard Oerlemans (Hogeschool Inholland), Hans-Peter Baars (WBG), Rene Assendelft (gemeente Hoorn), Daisy Karssen en Ben Tap (RPA-NHN).

Fotocredits: Alex Gitzels/Westfriesland Media