Where do you go when you are lost?
Zanger Marcel Veenendaal van de Haagse band DI-RECT vraagt het zich openlijk af in het nummer When You’re Lost. Een goede vraag. Want waar ga jij naar toe als je een beetje verloren bent? Zelf ga ik bijvoorbeeld graag naar de bossen. Een prachtige wandeling in de mooie Noordhollandse duinen, wat kan dat veel goeds voor me doen! De geuren en het uitzicht op de bomen stellen me nooit teleur en laten me tot rust komen. Gewoon simpelweg het pad volgen. Thermoskan koffie mee, wie doet me wat?
Belangrijker nog is de vraag waar we binnen in onszelf naar toe gaan op de moeilijke momenten. Geen fysieke plek, geen bossen, niet iets waar we een bezoek aan kunnen brengen, nee. Naar welke plek van onze mind vluchten we? We kunnen bijvoorbeeld onszelf afsluiten voor bepaalde gevoelens, we kunnen afleiding zoeken, we kunnen boos worden, we kunnen in paniek raken omdat het allemaal te veel wordt.
How could I know when you won’t say?
Een probleem is precies zo belangrijk als het voor de eigenaar is. Stel je hebt last van depressies en deze komen met regelmaat bij je terug. Dat kan heel vervelend voor je zijn. En wat het misschien nog wel lastiger voor je maakt, is dat je omgeving er ook mee te maken krijgt. En dat je omgeving er op reageert. Wellicht krijg je vanuit je omgeving wel tien oplossingen aangereikt wat je zou kunnen doen om je depressies te verminderen. Het zouden stuk voor stuk goede suggesties kunnen zijn, maar zijn het ook goede suggesties voor jou? En ben je er aan toe om een stap te zetten? En is dit dan het juiste moment?
And why be alone if you’re afraid?
Het lijkt soms wel alsof de omgeving haarfijn aanvoelt wanneer er iets speelt. Iets zoals een depressie bijvoorbeeld, maar ook andere tegenslagen waar je mee kunt zitten. Je omgeving reageert vaak als zij denken dat er iets speelt. Bijvoorbeeld naaste familie die in de hulpverlenersmodus schiet. Of denk aan vrienden die je ineens verrassen met een bezoek en een kaartje. Het is aandacht die uit liefde voortkomt. Er brandt iets binnenin de personen uit je omgeving. Ze kunnen zien dat er iets speelt bij je, omdat ze van je houden en zich zorgen maken. Door je omgeving binnen te laten, thuis of op je werk, help je jezelf. Een enkele vriend, buur, familielid of collega is al genoeg. Iemand waar je mee kunt praten, die luistert naar jouw zorgen en wat je bezighoudt. Want van delen komt helen.
Wees niet alleen als je je zorgen maakt.
Column geschreven door: Marius Wenker (Projectcoördinator Hoofdzaak Werk Noord-Holland Noord)
Wat is project Hoofdzaak Werkt?
In Noord-Holland Noord hebben samenwerkingspartners de handen ineengeslagen om meer bewustzijn en deskundigheid te creëren rondom mentale gezondheid op de werkvloer en in de re-integratie naar werk. GGZ, gemeenten, UWV en WSP werken samen aan een mensgerichte benadering. Daarbij staat centraal dat de behoefte van de medewerker/cliënt wordt uitgesproken en hoe we als omgeving kunnen helpen om die behoefte in vervulling te laten gaan. De samenwerking rondom mentale gezondheid is gebundeld in het project Hoofdzaak Werk Noord-Holland Noord. Projectcoördinatoren Marius Wenker en Brechtje de Nie coördineren samen met een actieve projectgroep de acties rondom het thema mentale gezondheid in Noord-Holland Noord.
Op het gebied van mentale gezondheid valt nog een wereld te winnen. Op het werk, maar ook daarbuiten. Bijvoorbeeld in de bewustwording en de acceptatie van het thema. Laten we kijken wat we als mens voor elkaar kunnen betekenen. Wat kun jij voor een ander doen? Herken je de signalen van een goede en een mindere dag bij jezelf en bij anderen? En wat zou je daar nog in willen leren?
Laat het ons weten via de mail.