Schrijf u in voor de nieuwsbrief
Meld u aan
voor onze
nieuwsbrief

STAP-budget voor scholing en ontwikkeling

  • DateMaandag 17 april 2023

Als werkende of werkzoekende kun je een STAP-budget van maximaal € 1.000 per jaar aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Je kunt deze subsidie gebruiken voor een training, cursus of opleiding. De subsidie heet STAP, wat staat voor STimulering Arbeidsmarkt Positie. Vanaf maandag 1 mei 2023 (vanaf 10:00 uur) is het weer mogelijk om dit STAP-budget aan te vragen.

 

Meer kansen op de arbeidsmarkt door opleiding

Met het geld uit het STAP-budget kun je een opleiding, training of cursus volgen. De overheid vindt het belangrijk dat je als werkende of werkzoekende kunt beslissen over jouw ontwikkeling tijdens de loopbaan. Zo heeft u meer kansen om jouw baan te houden of om een nieuwe baan te vinden. 

 

STAP-budget aanvragen

Je kunt als werkende of werkzoekende 1 keer per jaar het STAP-budget aanvragen via deze website van UWV. Elke 2 maanden start een aanvraagperiode. Is het geld van een periode op als je een aanvraag wilt doen? Probeer het dan opnieuw in een volgende aanvraagperiode. 
 

Voorwaarden STAP-budget

Er zijn wel een aantal voorwaarden voor het aanvragen van STAP-budget. Bijvoorbeeld dat je 18 jaar of ouder bent en dat je nog geen AOW ontvangt. Ook moet de training, cursus of opleiding in het STAP-scholingsregister staan en nog niet zijn gestart op het moment dat het STAP-budget wordt aangevraagd. De aanvraag moet minimaal 4 weken voor de start van de opleiding aangevraagd worden. Als de aanvraag is goedgekeurd, wordt het bedrag betaald aan de opleider. UWV beheert de aanvragen en voert deze uit. 


Omscholen en baan houden of wisselen

Als je je laat om- of bijscholen kun je voorkomen dat je  jouw baan verliest. Ook heb je meer kans om een andere baan te vinden. Werk verandert namelijk snel. Steeds meer werk is digitaal. Hierdoor komen er nieuwe banen bij, terwijl andere banen verdwijnen. Ook door de coronacrisis verdwijnen er banen. Terwijl er in de zorg, techniek en het onderwijs juist veel vacatures zijn.

Bij een zwaar beroep, bijvoorbeeld in de bouw, kan omscholing helpen om van baan te wisselen. Zo kun je op een gezonde manier de AOW-leeftijd bereiken.