Schrijf u in voor de nieuwsbrief
Meld u aan
voor onze
nieuwsbrief

Arbeidsmarkt noordelijk Noord-Holland blijft krap

  • DateVrijdag 21 april 2023

In maart is het aantal WW-uitkeringen in noordelijk Noord-Holland gestegen. In Zuid-Kennemerland en IJmond kwam het aantal WW-uitkeringen uit op 3.450, een stijging van 158 verstrekte uitkeringen (4,8%). In Noord-Holland Noord kwam het aantal WW-uitkeringen uit op 5.324, ten opzichte van een maand geleden stijgt het aantal uitkeringen met 173 (3,3%). In Zaanstreek/Waterland kwam het aantal WW-uitkeringen uit op 2.780, een stijging van 3%. Landelijk steeg het aantal WW-uitkeringen ook, maar iets minder sterk. Daar was de stijging 2,8% en kwam uit op 158.174.

 

Krapte blijft aanhouden
Uit nieuwe cijfers van de UWV Spanningsindicator blijkt dat de arbeidsmarkt nog steeds zeer krap is. Regionaal zijn er wel verschillen. Zo is de arbeidsmarktspanning in Noord-Holland Noord in het vierde kwartaal van 2022 iets afgenomen ten opzichte van een kwartaal eerder. Samen met Zaanstreek/Waterland is er sprake van een krappe arbeidsmarkt. De arbeidsmarkt in Zuid-Kennemerland en IJmond kenmerkt zich als zeer krap. Voor werkgevers betekent dit dat het nog steeds lastig is om personeel te vinden.

34 oplossingen voor werkgevers
In 34 oplossingen voor werkgevers onderzoekt UWV hoe bedrijven hun personeelstekort kunnen oplossen. Bijvoorbeeld door te kijken naar combinatie- of duobanen, het werven van 55-plussers en bij kandidaten meer oog te hebben voor skills en vaardigheden in plaats van ervaring en diploma’s. Ook het anders organiseren van werk kan een oplossing zijn. Om personeel te behouden wordt binden en boeien van de huidige werknemers steeds belangrijker.
 

Een baan zonder sollicitatiegesprek bij HSB Bouw / Deurwaarder in Volendam
Open Hiring is één van de 34 oplossingen die in het rapport worden beschreven. Kandidaten gaan aan de slag zonder sollicitatiegesprek of sturen van een cv. Gewoon gelijk aan het werk, ongeacht opleiding of eerdere werkervaring. Uit UWV werkgeversonderzoek blijkt dat 22% van de werkgevers mogelijkheden ziet om Open Hiring toe te passen of heeft het in 2022 toegepast. Sectoren waar dit nu al wordt toegepast zijn; horeca, transport en logistiek en bouwnijverheid. HSB Bouw / Deurwaarder in Volendam is het eerste bouwbedrijf in Nederland die Open Hiring inzet om vacatures te vervullen, zegt arbeidsmarktadviseur Bedia Can. Om werkgevers in diverse sectoren te stimuleren zijn inspirerende voorbeelden van collega bedrijven belangrijk. Want ook voor andere sectoren zijn er mogelijkheden om Open Hiring toe te passen. Werkgevers staan er niet alleen voor maar kunnen zich over Open Hiring én de andere oplossingen laten informeren door een Werkgeversservicepunt in de regio.

 

Bron: UWV