Schrijf u in voor de nieuwsbrief
Meld u aan
voor onze
nieuwsbrief

Aantal WW-uitkeringen Noordelijk Noord-Holland daalt in 2022 met ruim 25%

  • DateDonderdag 19 januari 2023

In 2022 daalde het aantal WW-uitkeringen in Noordelijk Noord-Holland met 25,5%. Daarmee was de daling sterker dan landelijk (-22,2%). In zowel Zuid-Kennemerland en IJmond (-2,3%) als Zaanstreek-Waterland (-2,4%) zette de daling van het aantal WW-uitkeringen ook in december door. Landelijk steeg het aantal WW-uitkeringen in december met 3% en ook in Noord-Holland Noord steeg het aantal WW-uitkeringen licht (0,7%).

 

Minder schoonmakers, maar niet minder werk

De lage WW-stand is een indicatie van het geringe aanbod van kandidaten voor vacatures. Dat voelen ook werkgevers in de schoonmaakbranche. Net als in de rest van Nederland, is er in Noordelijk Noord-Holland sprake van personeelstekorten in de schoonmaak. Ondanks dat het aantal banen in de schoonmaak is gedaald, is de vraag naar schoonmaakwerk groot. Dit blijkt uit de recent verschenen publicatie Schoonmaak in beeld. De orderportefeuilles van schoonmaakbedrijven zijn over het algemeen vol. Voor werkgevers in de schoonmaak is het steeds moeilijker om vacatures te vervullen.

 

Personeelstekort remt schoonmaak

Er zijn meer banen in de schoonmaak dan dat er schoonmakers zijn. Dat maakt het voor werkgevers moeilijk om aan personeel te komen. In het vierde kwartaal van 2022 ervaren 6 op de 10 schoonmaakbedrijven een belemmering in hun dienstverlening als gevolg van een tekort aan personeel. Daarnaast is het verloop van medewerkers in de schoonmaak groot. Vooral beginnende schoonmakers vertrekken weer. Om het tekort aan personeel op te kunnen vangen met nieuwe medewerkers is bij werkgevers de druk hoog. Vaak worden gaten in het rooster opgevuld met medewerkers die het schoonmaakwerk als bijbaan hebben. Ook is de beroepsgroep van schoonmakers sterk aan het vergrijzen. Inmiddels is één op de drie schoonmakers 55 jaar en ouder.

 

Ook zonder startkwalificatie kansen in de schoonmaak

Zowel de reguliere als gespecialiseerde schoonmaak is gezien de krappe arbeidsmarkt zeer kansrijk voor werkzoekenden. Het werken kenmerkt zich doordat veel mensen zonder werkervaring of voorkennis instappen op de arbeidsmarkt: meer dan 55% heeft geen startkwalificatie. Het is namelijk goed mogelijk om zonder opleiding te beginnen als schoonmaker. Binnen de schoonmaakbranche zijn er verschillende ontwikkel- en doorstroommogelijkheden. Dit kan bijvoorbeeld door het takenpakket uit te breiden of aanvullende opleidingen te volgen richting specialistische of leidinggevende functies.

 

Bron: UWV