Schrijf u in voor de nieuwsbrief
Meld u aan
voor onze
nieuwsbrief

Aantal WW-uitkeringen stijgt

  • DateDonderdag 20 oktober 2022

Noordelijk Noord-Holland noteerde in september een plus in het aantal WW-uitkeringen. In de regio’s Zaanstreek-Waterland (+0,3%), Zuid-Kennemerland en IJmond (+1,4%) en Noord-Holland Noord (+1,9%) was sprake van een stijging ten opzichte van augustus. Ten opzichte van september vorig jaar ligt het aantal uitgekeerde WW-uitkeringen bijna 30% lager. Ook landelijk telde UWV iets meer uitkeringen (+0,2%) dan een maand eerder.

 

De stijging van het aantal WW-uitkeringen is verspreid over verschillende sectoren. Wel is in elke regio de WW-toename in de verzamelsector ‘overige commerciële dienstverlening’ groot. Hiertoe behoort onder andere administratief ondersteunend personeel. In deze sector werden in noordelijk Noord-Holland 76 WW-uitkeringen meer verstrekt (+3,4%) dan in augustus. Naar verhouding was de toename in de bouw het grootst (+16,5%). In de drie regio’s samen worden nu 155 WW-uitkeringen in de bouw verstrekt.

 

Klimaatbanen

De vraag naar personeel blijft onverminderd groot, blijkt uit het rapport Klimaatbanen Energiesysteem van UWV. Dat geldt bijvoorbeeld voor banen die een bijdrage leveren aan de energietransitie: de zogenaamde klimaatbanen. Hoewel veel van deze banen vaak (elektro)technisch van aard zijn, is er ook veel vraag naar klimaatgerelateerde beroepen als ict’ers, landschapsarchitecten, planologen, subsidie-adviseurs, inspecteurs en juristen. In de provincie Noord-Holland is het aantal WW-uitkeringen in klimaatbanen in september gedaald.

 

Al 8.800 klimaatvacatures

In de provincie Noord-Holland neemt het aantal vacatures voor klimaatbanen al sinds medio 2020 toe. Eind juni van dit jaar stonden er meer dan 8.800 vacatures open. Voor wat betreft klimaatbanen is er sprake van zeer grote krapte op de arbeidsmarkt: werkgevers hebben grote moeite om aan personeel te komen voor klimaatbanen. Met name de vraag naar ict-ers, elektriciens, loodgieters en werkvoorbereiders is groot. De verwachting is dat de vraag naar personeel in klimaatbanen de komende jaren verder toe zal nemen.

 

Zij-instromers

De toenemende tekorten dwingen de sector om op een andere manier naar werving van personeel te kijken. Hoewel voor veel vacatures een specifiek diploma noodzakelijk is, wordt bij werving ook steeds vaker gekeken naar bijvoorbeeld eerder opgedane kennis en ervaring, zeker bij zij-instromers. Belangrijke eigenschappen voor klimaatbanen kunnen onder andere de volgende zijn: handigheid, gevoel voor techniek, geen hoogtevrees, sociale vaardigheden. Mensen met deze vaardigheden hebben goede kansen om in een klimaatbaan in te stromen.

vacatures klimaatbanen NH.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Bron: persbericht UWV