Schrijf u in voor de nieuwsbrief
Meld u aan
voor onze
nieuwsbrief

WW in eerste helft 2022 gestaag afgenomen

  • DateDonderdag 21 juli 2022

In noordelijk Noord-Holland nam het aantal WW-uitkeringen in de eerste helft van 2022 gestaag af. Ten opzichte van januari werden in juni In totaal 2.408 WW-uitkeringen minder verstrekt, een daling van 16,6%. De afname hield in de drie arbeidsmarktregio’s ongeveer gelijke tred. Waar Zuid-Kennemerland en IJmond met 17,1% de grootste daling liet zien, was de afname in Zaanstreek-Waterland (-16,5%) en Noord-Holland Noord (-16,1%) ook fors te noemen.
In juni daalde het aantal WW-uitkeringen verder. In Noordelijk Noord-Holland werden 12.122 WW-uitkeringen verstrekt. Dat was een afname van 1,9% ten opzichte van mei.


Opvallend is dat in de sectoren waarin in januari de meeste WW-uitkeringen werden verstrekt (detailhandel, uitzendbedrijven, zorg en welzijn en overige commerciële dienstverlening) de daling minder sterk was dan gemiddeld. De grootste WW-daling zit dus in sectoren waarin al relatief weinig WW-uitkeringen worden verstrekt, met als grootste uitschieter de horeca waar ten opzichte van januari nu 47,1% minder WW-uitkeringen worden vertrekt. Hoewel de daling voor een deel wordt beïnvloed door seizoensinvloeden, geeft het ook een indicatie van het herstel van de horeca na corona.

 

Arbeidsmarkt ‘zeer krap’

In het eerste kwartaal van 2022 werd de landelijke arbeidsmarkt voor het eerst als ‘zeer krap’ getypeerd door UWV. Sinds UWV is begonnen met het meten van de spanning op de arbeidsmarkt is de spanning nog nooit zo hoog geweest als nu. Deze typering geldt ook voor Zuid-Kennemerland en IJmond. In Noord-Holland Noord en Zaanstreek-Waterland wordt de arbeidsmarkt als krap aangeduid. Hoe meer vacatures per WW’er, des te hoger de arbeidsmarktspanning. Vanaf een waarde van 1,5 spreken we van een ‘krappe’ arbeidsmarkt. Een ‘zeer krappe’ arbeidsmarkt ontstaat bij een waarde van 4 of hoger.