Schrijf u in voor de nieuwsbrief
Meld u aan
voor onze
nieuwsbrief

Geslaagde avond met muziekconcert rond laaggeletterdheid

  • DateVrijdag 13 mei 2022

Dinsdagavond 10 mei genoten maar liefst 250 toeschouwers van het gratis muziekconcert ‘Letter voor Letter’ in schouwburg het Park in Hoorn. Voor een volle Othellazaal zongen Volkszanger René Karst en voormalig BZN-zangeres Carola Smit samen met Dick Plat als begeleiding op de piano de mooiste Nederlandstalige liedjes. Het enthousiaste publiek kreeg een avond boordevol muziek, aangevuld met ontroerende verhalen over hoe het is om moeite te hebben met lezen en schrijven en hoe je daarbij geholpen kunt worden.

Dat was ook de belangrijkste boodschap van de avond: Voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven is veel hulp beschikbaar. Presentator Jetze Dam deed dan ook een oproep; ‘Heb je zelf moeite met lezen en schrijven of ken je iemand voor wie dit geldt? Maak dan gebruik van deze hulp, het verrijkt je leven’. Tijdens een kort interview met Ben Tap (namens RPAnhn als organiserende partij) en Kholoud al Mobayed, wethouder Hoorn, werd dit ook benadrukt. 'Pak je signalerende rol op, ook als werkgever. Je kunt je werknemers scholen door ondere andere taal op de werkvloer aan te bieden'. Kholoud al Mobayed, wethouder, deelde haar eigen ervaringen met het niet beheersen van de Nederlandse taal, toen zij 20 jaar geleden vanuit Damascus naar Nederland kwam.

Persoonlijk

Ook de persoonlijke verhalen van onder andere Pamela uit Heerhugowaard, Ton uit Alkmaar en Trudy uit t’ Zand ontroerde het publiek. Zij vertelden over het niet zelfstandig kunnen reizen of bijvoorbeeld het voorlezen aan je (klein) kinderen. Als je dan vervolgens die drempel overgaat, hulp gaat zoeken, leert lezen en schrijven en vervolgens een stuk zelfstandigheid terugkrijgt, dat is het mooiste wat er is. Juist omdat in Nederland maar liefst 2,5 miljoen mensen moeite met lezen en schrijven, maar ook met reken- en digivaardigheden is het zo belangrijk dat er aandacht is voor het onderwerp. Schaam je niet, zoek hulp. Als je moeite hebt met lezen en schrijven is het steeds lastiger om mee te kunnen doen. Want ook appen, mailen of internetbankieren is dan lastig. Daarom is het zo belangrijk dat iedereen met een taalachterstand hulp krijgt. 

Initiatief

Letter voor Letter kwam op initiatief van het Taalakkoord Noord-Holland Noord naar Schouwburg Het Park in Hoorn, als onderdeel van de aanpak laaggeletterdheid in Noord-Holland Noord. Taalakkoord NHN is een initiatief van Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid Noord-Holland Noord (RPAnhn), ondersteund door Leerwerkloket NHN en Stichting Lezen & Schrijven. Het Taalakkoord helpt onder andere organisaties om de taalvaardigheid van medewerkers te verbeteren, door bijvoorbeeld Taal op de werkvloer of het aanbieden van scholing.