Schrijf u in voor de nieuwsbrief
Meld u aan
voor onze
nieuwsbrief

Nieuwe deelnemers Taalakkoord NHN

  • DateVrijdag 10 september 2021

Donderdag 9 september hebben nog eens vier nieuwe organisaties zich aangesloten bij het Taalakkoord NHN. De organisaties zijn: GGZ (geestelijke gezondheidszorg), Melior onderwijs, IVIO opleidingen en Trampolinevereniging Triffis. Tijdens de najaarsbijeenkomst van het Taalakkoord ontvingen zij hun certificaat van deelname. Deze nieuwe toetreders zetten zich enthousiast in om laaggeletterdheid te bestrijden. Een mooi streven, want 1 op de 9 Nederlanders is laaggeletterd. Deze mensen hebben moeite met communiceren in het Nederlands, in woord en geschrift.  

Vanuit het Bed & Business Horizon College Heerhugowaard (en online) vond een inspirerende bijeenkomst plaats over de aanpak van laaggeletterdheid. De bijeenkomst stond in het teken van 5 jaar Taalakkoord Noord-Holland Noord. Onder de bezielende leiding van dagvoorzitter Karin Giphart passeerden interessante onderwerpen de revue.

Inspirerende onderwerpen

Wiebe Terpstra, directeur Horizon College, vertelde over zijn persoonlijke ervaringen met laaggeletterdheid. Prof. Dr. Maurice de Greef zei meer over het enorme belang van educatie: deelnemers aan taaltrajecten ervaren 40-60 % groei op de gebieden opvoeding, werk, financiën, gezondheid en sociale contacten (zie hieronder zijn presentatie). Monique Ravenstijn, van Jumbo Monique, ging in op de mooie functie van de koffiecorner in het Jeelink Cafe. Er kunnen boeken worden geruild en de bibliotheek gebruikt de plek om laaggeletterdheid op te sporen.  Over haar aanpak om werkgevers actief te betrekken bij de aanpak van laaggeletterdheid onder hun medewerkers, vertelde bedrijvenbezoeker Renate van der Laan. Een belangrijke initiatief immers meer dan de helft van de mensen die moeite hebben met lezen en schrijven hebben een baan. Lees hier verder

Taalakkoord NHN

Het Taalakkoord helpt organisaties om de taalvaardigheid van medewerkers te verbeteren, het is een initiatief van Leerwerkloket NHN en Stichting Lezen & Schrijven, ondersteund door Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid Noord-Holland Noord (RPAnhn). Wilt u meer weten over het Taalakkoord of deelnemen? Neem dan contact op met Anita Metzelaar (projectleider), via mail: info@taalakkoordnhn.nl

Taalakkoord Noord-Holland Noord bestaat 5 jaar
Op 5 september 2016 werd dit regionale akkoord), als eerste in Nederland, voor de regio Noord-Holland Noord (NHN) ondertekend. Alle 18 gemeenten, de bibliotheken, UWV NHN, ROC Kop van Noord-Holland, het Leerwerkloket, Stichting Lezen en Schrijven, taalaanbieders, welzijnsorganisaties en de gevangenissen in de regio sloten aan. Zij zetten zich in om laaggeletterden te bereiken en door te leiden naar een voor hen passend taalaanbod. Ook steeds meer werkgevers doen mee: zij zien het belang van een goede taalvaardigheid voor de eigen bedrijfsvoering en dienstverlening. Inmiddels zijn er meer dan 80 organisaties aangesloten bij het Taalakkoord NHN.