Schrijf u in voor de nieuwsbrief
Meld u aan
voor onze
nieuwsbrief

WW daalt verder, horeca kampt met personeelstekorten

  • DateDonderdag 19 augustus 2021

In juli nam het aantal WW-uitkeringen verder af. In noordelijk Noord-Holland keerde UWV 17.746 uitkeringen uit. Zaanstreek-Waterland liet de sterkste daling zien, het aantal uitkeringen nam af met 7,3% (naar 4.723). In Noord-Holland Noord daalde het aantal uitkeringen met 7,1% naar 7.612, en in Zuid-Kennemerland en IJmond lag de daling met 5,8% (5.411 uitkeringen) net onder de landelijke afname van 5.9%. Ten opzichte van vorig jaar keerde UWV in noordelijk Noord-Holland 20% minder WW-uitkeringen uit.

Eind juli telde Nederland in totaal 224.227 WW-uitkeringen (2,4% van de beroepsbevolking). In juni waren dat er nog 238.309. De WW-daling was zichtbaar in alle provincies. Een jaar geleden (juli 2020) keerde UWV landelijk nog 300.801 WW-uitkeringen uit. Daarmee daalde de WW in Nederland op jaarbasis met 76.574 uitkeringen (-25,5%).

Personeelstekorten horeca

Vooral in de horeca was de afname van het aantal WW-uitkeringen in juli groot. In Noord-Holland Noord daalde de WW in deze sector met 22,1%, in Zuid-Kennemerland en IJmond met 16,8% en in Zaanstreek-Waterland met 16,6%. De afname van de WW betekent dat het aanbod van werkzoekenden voor vacatures slinkt. Daar komt bij dat tijdens de lockdown een deel van de horecamedewerkers in een andere sector aan de slag is gegaan. Veel horecazaken ondervinden na de heropening problemen met het vinden van personeel. Naast de horeca liep ook in de detailhandel en bij uitzendbedrijven het aantal WW-uitkeringen in juli sterk terug.

Kansen in horeca en detailhandel

In de horeca zijn er voor medewerkers bediening, restaurantkoks en medewerkers fastservice (onder andere snackbars, ijssalons en lunchrooms) goede kansen. In de detailhandel zijn er mogelijkheden voor verkoopmedewerkers keukens en badkamers, bouwmarkten, voedingsspeciaalzaken en elektronica. Alle andere beroepen die goede kansen bieden, zijn te vinden op de lijst met kansrijke beroepen. UWV heeft een overzicht gemaakt van 212 beroepen die voldoende tot goede kansen bieden.

Bron: UWV