Schrijf u in voor de nieuwsbrief
Meld u aan
voor onze
nieuwsbrief

MBO'ers en HBO'ers helpen MKB'ers via Werkplaats Digitaal Ondernemen

  • DateMaandag 15 februari 2021

Ondernemers in West-Friesland kunnen sinds kort hun bedrijf beter voorbereiden op de toekomst. De Werkplaats Digitaal Ondernemen (WDO) helpt daarbij. Studenten van Hogeschool Inholland en het Horizon College helpen via die werkplaats de ondernemers met data-analyse, automatisering én online marketing. 

Werkplaats Digitaal Ondernemen

Ondernemers genereren veel data, maar deze worden niet of nauwelijks geanalyseerd door gebrek aan geld, kennis en tijd. Gevolg is dat er kansen blijven liggen op het gebied van digitalisering en groei in het mkb. De nieuwe Werkplaats Digitaal Ondernemen biedt uitkomst. Inholland-projectleider Petra Bijvoet: “Onderwijsinstellingen brengen in de werkplaats kennis in over huidige technologie. Studenten leren van vraagstukken in het midden- en kleinbedrijf én mkb’s leren van de aangesloten kennisinstellingen. Zo leert iedereen van elkaar.”


Beter opleiden door samenwerken

“Voor het MBO is een nauwe samenwerking met het werkveld van groot belang voor de kwaliteit van opleiden”, voegt Hendrik de Boer toe, opleidingsmanager ICT bij het Horizon College in Alkmaar. “Onze studenten krijgen in de digitale werkplaats de kans om échte opdrachten uit de praktijk te maken. Ook samenwerken met hbo’ers is voor hen belangrijk. De eventuele vervolgopleiding in het hbo wordt hierdoor veel tastbaarder. Mooi dat op deze manier de werelden van mbo en hbo dichter bij elkaar komen.”


Mkb’ers krijgen hulp bij diverse vraagstukken

In de werkplaats krijgen ondernemers hulp van studenten bij diverse vraagstukken. Zo kan het gaan om het opzetten van een website, het analyseren van financiële data of de inzet van digitale middelen in het bedrijf. Vanuit het Horizon College gaat het om mbo-studenten van de opleidingen Allround Medewerker IT Systems and Devices, Expert IT Systems and Devices, Software Developer en Marketing & Communication Specialist.

Ook vanuit Inholland zijn diverse opleidingen aangesloten. Zo starten Alkmaarse studenten Business IT & Management vanuit de minor 'Business Process Management' met data-analyse en automatiseringsvraagstukken. “In de minor werken studenten aan verbeteringen in bedrijfsprocessen met behulp van IT”, legt Eva Metz, teamleider IT-opleidingen bij Inholland Alkmaar uit. “Daarnaast kunnen studenten Business Studies aan de slag met vraagstukken die meer bedrijfskundig of marketinggericht zijn.”

 

Samenwerking

De Werkplaats Digitaal Ondernemen is opgestart vanuit een samenwerking van Hogeschool Inholland, het Horizon College, de West-Friese Bedrijvengroep, het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord, gemeenten in West-Friesland, Rabobank Westfriesland, GreenPort Noord-Holland Noord, WerkSaam Westfriesland en ACE-incubator.