Schrijf u in voor de nieuwsbrief
Meld u aan
voor onze
nieuwsbrief

Wijk leercentrum in Wognum gestart

  • DateMaandag 21 september 2020

Afgelopen donderdag, 17 september, heeft Dirk Kuipers, wethouder van de gemeente Medemblik voor Onderwijs, Jeugd en WMO, in Wognum het Wijkleercentrum geopend. Dit centrum speelt in op meerdere behoeftes in de samenleving. Het helpt studenten van de mbo-opleiding Helpende niveau 2 van het Horizon College aan stageplekken en een praktijkgerichte opleiding. Tegelijkertijd worden kwetsbare inwoners – met name ouderen – geholpen met de ondersteuning van hun dagelijks leven en het gezelschap van de studenten. Tijdens de stage bieden de studenten praktische ondersteuning zoals het helpen met de boodschappen of het bereiden van een maaltijd. Ook de zorgorganisaties profiteren van het Wijkleercentrum omdat er nieuw personeel wordt klaargestoomd.

Het Wijkleercentrum is tot stand gekomen in samenwerking met de gemeente Medemblik, Horizon College, werkgeversorganisatie ZWplus/SIGRA en zorgorganisaties Omring en Wilgengaerden Leekerweide Groep. Deze partijen voelen zich verantwoordelijk om het onderwijs beter en duurzaam aan te laten sluiten op de ontwikkelingen binnen zorg en welzijn. Zij voelen daarbij ook de maatschappelijke verantwoordelijkheid ten aanzien van de oudere thuiswonende burger om problemen en knelpunten van kwetsbare ouderen gezamenlijk op te lossen.

De ondertekening van een convenant waarin de samenwerking is vastgelegd maakte de opening van het Wijkleercentrum officieel. Wethouder Dirk Kuipers (Onderwijs, Jeugd en WMO, Frank Sitaram (opleidingsmanager Gezondheidszorg & Welzijn van het Horizon College), Helma Marlet, (adviseur Arbeidsmarkt en Onderwijs voor Zorg van ZWPlus-Sigra) en John Horlings (directeur P&O Omring) ondertekenden namens hun organisaties.

Bijzondere verbindingen
Wethouder Dirk Kuipers is enthousiast over het nieuwe initiatief: ‘Ik ben trots op dit Wijkleercentrum binnen de gemeente Medemblik. Het was voor alle betrokken partijen een zoektocht om het voor elkaar te krijgen. Een proces dat eind 2018 al begon. Het is bijzonder om onderwijs, zorg en de gemeenschap zo met elkaar te kunnen verbinden, dat we van elkaar leren en tegelijkertijd elkaar ondersteunen. En ook op deze manier jongeren kennis te laten maken met kwetsbare ouderen.’

Voorbereiden op baan in de zorg
Frank Sitaram, opleidingsmanager van het Horizon College, benadrukte dat ook voor het Wijkleercentrum in Wognum de doelstelling nog steeds is om jongeren door middel van het wijkleren beter voor te bereiden op een baan in de zorg. ‘In een tijd waarin mantelzorg, buurtzorg en vrijwilligerswerk belangrijk zijn geworden voor de omgeving waarin we wonen en werken, is het Wijkleercentrum een mooie aanvulling op het al bestaande palet aan (vrijwilligers)organisaties binnen de gemeente Medemblik. Ook is het mooi om de wederkerigheid te ervaren tussen de samenwerkende partners. De gemeente investeert in het geluk van hun bewoners, de school investeert in een innovatie wijze van onderwijs, de instellingen investeren in hun toekomstige medewerkers.’