Schrijf u in voor de nieuwsbrief
Meld u aan
voor onze
nieuwsbrief

Taaltraining voor eenzame jongeren

  • DateVrijdag 18 september 2020

In Nederland is 1 op de 9 inwoners laaggeletterd, ook in Noord-Holland Noord. Deze mensen hebben moeite met communiceren in het Nederlands, zowel met lezen als schrijven. Om taalvaardigheid in de regio te bevorderen ondertekenden diverse organisaties het Taalakkoord Noord-Holland Noord. Vanuit het Taalakkoord NHN is geld beschikbaar voor activiteiten gericht op het voorkomen en verminderen van laaggeletterdheid. Siona Oosterkamp van het platform ‘You Ontmoeten’ richt zich op het verminderen van eenzaamheid onder jongeren. Met de taalsubsidie heeft ze een mooi project opgezet om met behulp van taaltraining jongeren uit eenzaamheid te halen.

Siona: ‘uit eigen ervaring weet ik wat eenzame jongeren meemaken. Met deze kennis ontwikkel ik programma’s om jongeren,  tussen de 13 en 26 jaar met elkaar in contact te brengen. Ik merkte dat laaggeletterdheid, zwakke rekenvaardigheden, net als lage digivaardigheden ook veel voorkomt onder deze doelgroep. Samen met docent Irene Mosch heb ik een programma opgezet om aan de hand van taaltraining met jongeren in  contact te komen, ze gelijk op weg te helpen met sociale vaardigheden en ze hiermee sterker in hun schoenen te laten staan.

Maatwerk

‘Op basis van de behoefte van de jongeren, zetten we een training op, dit is deels maatwerk’, vertelt Siona. ‘We hebben bijvoorbeeld een meisje begeleid, die een MBO-opleiding voor onderwijsassistent volgt en moeite heeft met breuken. Dit maakte haar onzeker terwijl ze graag aan het werk wil in het onderwijs. Door onze begeleiding krijgt ze net dat zetje om door te kunnen pakken. Naast een aantal lessen, heeft ze ook lesstof voor thuis, zodat ze door kan blijven leren. Ze beheerst de stof nu beter en dat geeft haar veel zelfvertrouwen. Mooi om te zien.’

Zelfvertrouwen

‘Jongeren vinden het lastig om aan te geven dat ze moeite hebben met lezen en schrijven. Daar zit wel een uitdaging. Daarom gebruiken we ook workshops over thema’s hoe vraag je een zorgverzekering aan, een studiefinanciering of digi-d, om gelijktijdig taalvaardigheden te trainen. We oefenen het online invullen van formulieren, het lezen van een brief van school of hoe je belangrijke documenten aanvraagt bij het gemeentehuis. Het lijken eenvoudige handelingen, maar ze zijn niet voor iedereen vanzelfsprekend. Uiteindelijk streef ik ernaar dat de jongeren na onze trainingen zelfredzaam zijn en met meer zelfvertrouwen op pad gaan’, aldus Siona.

Financiering

‘Tel mee met Taal’ maakt het mogelijk dat het Taalakkoord NHN  financiering beschikbaar kan stellen. Deelnemers van het Taalakkoord NHN kunnen deze financiering aanvragen. Hier leest u alles over het Taalakkoord NHN.