Schrijf u in voor de nieuwsbrief
Meld u aan
voor onze
nieuwsbrief

Werknemers stoppen massaal met het zoeken naar een nieuwe baan

  • DateWoensdag 27 mei 2020

Rotterdam, 27 mei 2020. Een klein aantal mensen welke in loondienst werken en in de leeftijdsctegorie vallen van de 45-plussers is op dit moment actief op zoek naar een baan. Dit wordt mede veroorzaakt door het beperkte aanbod dat er was in de schaarse markt van het eerste kwartaal van dit jaar. De mensen met een baan blijven zitten waar ze zitten en solliciteren niet.

Het aanbod dat toenam sinds het begin van de crisis kwam vooral van studenten, bijbaners en jongeren onder de 30. Van deze groep heeft het grootste gedeelte na 10 weken crisis inmiddels een nieuwe baan gevonden of is weer meer uren aan het maken in de oude baan en derhalve niet of minder actief op de arbeidsmarkt. Zij hebben de openstaande en extra banen in o.a. supermarkten, thuisbezorgdiensten, distributiecentra en detailhandel ingevuld. 

Interessante dynamiek en lichtpunten

De arbeidsmarkt laat tijdens de ontwikkelingen in de coronacrisis een interessante dynamiek zien. De explosieve groei in arbeidsmarktactiviteit en baanwisselingen bij scholieren en studenten aan het begin van de crisis tot aan de beweging richting ‘normalisatie’ in de meest recente weken van de crisis.  

Ook neemt het aantal ‘minder betaalde uren’ die mensen kunnen maken door de coronacrisis af en stijgt het aantal extra betaalde uren. Waar vier weken geleden het einde in zicht kwam van de werkvoorraad, lijkt deze zich nu weer langzaam te vullen. Een mogelijke verklaring daarvoor is de versoepeling van diverse maatregelen en het perspectief dat op 1 juni verschillende bedrijfssectoren weer open mogen en daar nu de voorbereidingen voor worden getroffen. Dit heeft met name betrekking op de groep in loondienst.

Bron: Intelligence group