Schrijf u in voor de nieuwsbrief
Meld u aan
voor onze
nieuwsbrief

Ook Noord-Holland Noord profiteert van keuze buitenlandse bedrijven voor Nederland

  • DateMaandag 24 februari 2020

De Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) publiceerde onlangs mooie resultaten over 2019. Zo kozen in 2019 397 internationale ondernemingen - zoals Fresenius, FujiFilm Irvine Scientific en Swisscom - met hulp van het Invest in Holland-netwerk voor ons land. Deze bedrijven verwachten in de eerste drie jaar ruim 14.000 directe banen te creëren en 4,3 miljard euro in hun projecten te investeren. In de regio Holland boven Amsterdam zijn Pall Medistad, Google en Microsoft goed voor zo’n 2.5 miljard aan investeringen en uitbreiding van zo’n 300 arbeidsplaatsen. Dus ook in onze regio geven internationale bedrijven een boost aan het investeringsklimaat.

Invest in Holland-netwerk
Het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord maakt deel uit van het Invest in Holland-netwerk. Naast NHN bestaat het Invest in Holland netwerk uit: NFIA, NOM, Oost NL, amsterdam inbusiness, InnovationQuarter, The Hague Business Agency, Rotterdam Partners, Utrecht Region, BOM, Invest in Zeeland, LIOF, Horizon! en Nederland Distributie Land. De meest recente successen van vestigingen in onze regio zijn de uitbreiding van Microsoft, de investeringen van Google op AgriportA7 en de uitbreiding van Pall Medistad in Medemblik. Met veel internationale bedrijven in de regio wordt contact onderhouden zodat tijdig kan worden ingespeeld op eventuele uitbreidings- en verplaatsingsplannen van de bedrijven.

Aandacht voor buitenlandse bedrijven blijft belangrijk
In een globaliserende en digitale wereld is Nederland, als handelsland bij uitstek, afhankelijk van de internationale economie voor zijn toekomstige welvaart. Daarbinnen komt steeds meer aandacht voor buitenlandse bedrijven en het Nederlandse vestigingsklimaat. Uit onderzoek blijkt dat internationale ondernemingen een positieve bijdrage aan onze economie en samenleving leveren. Zo blijkt uit verschillende CBS-cijfers dat deze buitenlandse bedrijven goed zijn voor circa 18 procent van de toegevoegde waarde van onze economie, dat deze bedrijven hun werknemers gemiddeld 7 procent meer betalen en dat ze relatief vaak voorop lopen op het gebied van onderzoek en technologie. In Nederland zijn iets minder dan één miljoen mensen werkzaam bij buitenlandse bedrijven. Daarnaast zijn deze bedrijven nog eens goed voor 500.000 indirecte banen in Nederland bij toeleveranciers, vooral bij het Nederlandse Midden- en Kleinbedrijf.