Schrijf u in voor de nieuwsbrief
Meld u aan
voor onze
nieuwsbrief

Volop kansen op werk in beveiliging

  • DateMaandag 3 februari 2020

Het personeelstekort in de beveiliging is in korte tijd flink opgelopen. Dit blijkt uit een UWV-rapport over beveiligingsberoepen. Het gaat om functies als objectbeveiliger, buitengewoon opsporingsambtenaar, surveillant en verkeersregelaar. Omdat weinig mensen kiezen voor een baan in de beveiliging, proberen werkgevers personeel aan zich te binden met scholing en gunstigere contracten.

Momenteel werken ongeveer 64 duizend mensen in een beveiligingsberoep. Hoewel het aantal vacatures voor beveiligingsfuncties al jaren stijgt, ontstonden de personeelstekorten pas in 2018. Ruim de helft van de beveiligingsbedrijven ervaart inmiddels problemen als gevolg van de krapte op de arbeidsmarkt. Te weinig gediplomeerde beveiligers, vergrijzing en concurrentie met andere veiligheidssectoren, zoals politie en defensie zijn de oorzaken van het huidige personeelstekort in beveiligingsberoepen, zo is te lezen in het UWV-rapport.

Baankansen en scholing
UWV organiseert samen met opleiders en werkgevers trajecten om mensen op te leiden voor beveiligingsberoepen. Door de personeelstekorten ontstaan er baankansen voor mensen die interesse hebben in beveiligingsberoepen. Bedrijven zetten zich steeds vaker in om zij-instromers op te leiden. Afhankelijk van het beroep varieert het instroomniveau en de opleidingsduur.

UWV ziet de functie-eisen voor beveiligingsberoepen eveneens veranderen. Er worden aanvullende vaardigheden gevraagd. Zo worden beveiligingstaken steeds vaker gecombineerd met bijvoorbeeld receptiewerkzaamheden. Dat vraagt om een servicegerichte houding. Ook beheersing van de Engelse taal en digitale vaardigheden worden belangrijker. De personeelstekorten zorgen langzaam maar zeker ook voor een verschuiving van het type arbeidscontract. Nog altijd heeft een derde van de werknemers een flexibel contract, maar er worden steeds meer vaste contracten aangeboden. Het aantal oproepcontracten neemt af en de omvang van het aantal uren neemt toe. Inmiddels werkt bijna 60% van het beveiligingspersoneel voltijds.

Factsheet arbeidsmarkt beveiligingsberoepen