Schrijf u in voor de nieuwsbrief
Meld u aan
voor onze
nieuwsbrief

WW-uitkeringen dalen licht in november

  • DateVrijdag 27 december 2019

Het aantal WW-uitkeringen liet in november 2019 een licht dalende lijn zien. Landelijk was de daling 2,5%. In Zaanstreek/Waterland was de daling met een afname van 153 uitkeringen (3,6%) hoger dan gemiddeld; de krimp was in deze regio het grootst. In de regio Zuid-Kennemerland en IJmond was de daling 2,0%. Noord-Holland Noord liet met 1,7% een minder sterke daling zien.

Minder WW-uitkeringen in onderwijs en commerciële dienstverlening
Bij de grote sectoren (in de drie regio’s zijn dit meer dan 1.000 WW-uitkeringen) is de daling in het onderwijs het grootst. Ook de commerciële dienstverlening daalde met 3,1% minder uitkeringen sterk. Een kleine toename in het aantal WW-uitkeringen was te zien bij de sectoren groothandel en vervoer & logistiek (+0,9%).

Spanning op de arbeidsmarkt
In veel sectoren is sprake is van een krappe arbeidsmarkt. Dit betekent dat werkgevers moeite hebben om geschikt personeel te vinden voor hun vacatures. Alleen in de creatieve en taalkundige beroepen is sprake van een ruime arbeidsmarkt, hier zijn dus nog voldoende kandidaten beschikbaar. Dit blijkt uit de spanningsindicator van UWV. De spanning op de arbeidsmarkt is een vergelijk tussen het aantal vacatures en werkzoekenden.

Toegenomen krapte in techniek en openbaar bestuur & veiligheid
Gedurende het jaar treden in sectoren verschillen op in de spanning. Zo was de arbeidsmarkt-typering voor technische beroepen in het eerste kwartaal nog ‘krap’, deze is nu ‘zeer krap’. Voor de beroepen in openbaar bestuur & veiligheid verschoof de indicatie van gemiddeld naar krap. Vooral in de beveiliging is de krapte toegenomen.

Krapte nog niet voorbij
Volgens UWV zal in 2020 de werkgelegenheid in de meeste sectoren stijgen. Daardoor zal, naar verwachting, de krapte op de arbeidsmarkt het komende jaar verder toenemen.

Nieuwsflits arbeidsmarkt NHN november 2019