Schrijf u in voor de nieuwsbrief
Meld u aan
voor onze
nieuwsbrief

Winst voor Den Helder bij landelijke verkiezing ESF Award

  • DateDinsdag 12 november 2019

Het project Jeugd werkt! van de gemeente Den Helder heeft de ESF Award 2019 gewonnen met ‘Wat je aandacht geeft groeit’. Vijf projecten streden om de felbegeerde award tijdens het jaarlijkse event van het Europees Sociaal Fonds (ESF), georganiseerd door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Secretaris-Generaal Loes Mulder reikte namens staatssecretaris Tamara van Ark de ESF-Award uit aan het projectteam van de gemeente. Het evenement vond plaats in de Glazen Zaal in Den Haag.

Vakjury
De vakjury werd het ook dit jaar niet makkelijk gemaakt. De vijf ESF-promotiefilmpjes die de finale van de ESF-Award haalden, vormen bij elkaar een mix van thema’s waarvoor het Europees Sociaal Fonds zich inzet. Ieder project hield een overtuigende pitch waarin de resultaten en betekenis van het Europees Sociaal Fonds voor de deelnemers én de projecten goed zichtbaar werden. Jeugd Werkt onderscheidde zich door de bijzondere wijze waarop met kwetsbare jongeren verbinding werd gezocht. Sinds het begin van het project zijn 400 jongeren ondersteund waarvan 80% op weg zijn geholpen naar een volgende stap.

Wat is Jeugd Werkt!
Jeugd Werkt! is een Helderse aanpak waarbij de gemeente werkloze jongeren van 16 tot 27 jaar stimuleert werkervaring op te doen, aan het werk te gaan of om weer naar school te gaan. Het gaat om een groep kwetsbare jongeren die een grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Een grote meerderheid van de jongeren is aan de slag gegaan bij een werkgever of heeft een opleiding aan het MBO hervat. Den Helder is een van de eerste gemeenten in de arbeidsmarktregio Noord-Holland Noord die op deze manier investeert in de werkloosheid en het welzijn van jongeren zonder uitkering. Onder het motto: In Den Helder doet iedereen mee! Deze methode bleek zo succesvol dat het als project mee kon doen aan de landelijke verkiezing van het Europees Sociaal Fonds. Met een filmpje wordt Naomi, een jonge Helderse deelneemster, op de voet gevolgd. Zij maakte de sprong naar werk bij bakkerij Dunselman waar zij een warm welkom kreeg. Het laat zien wat het voor haar en haar leven betekent om nu aan het werk te zijn via Jeugd Werkt!