Schrijf u in voor de nieuwsbrief
Meld u aan
voor onze
nieuwsbrief

Kennisdeling voor een werkende arbeidsmarkt tijdens Rondje Regio

  • DateMaandag 24 juni 2019

Vrijdag 21 juni organiseerde RPAnhn voor de tweede keer de bustour ‘Rondje Regio’. Een bijzondere vorm van de Algemene Vergadering RPAnhn, met als doel om op informele wijze partners op de arbeidsmarkt met elkaar in contact te brengen en inzicht te geven in de stand van zaken en resultaten van de arbeidsmarktregio Noord-Holland Noord. Dit keer vertrok de bus richting de Kop van Noord-Holland. Wethouders Pieter Kos (Den Helder), Theo Meskers (Hollands Kroon) en Sigge van der Veek (Schagen) namen de genodigden in vogelvlucht mee langs de arbeidsmarktontwikkelingen in hun gemeente. Daarnaast werd een bezoek gebracht aan Agriport A7 en de Koninklijke Marine in Den Helder.  

Theo Meskers vertelde op het terrein van Agriport A7 over alle ontwikkelingen rondom de bouw van datacenters, en wat voor diversiteit aan werkplekken de vestiging van bedrijven als Google oplevert. Op deze passende plek werd ook de website www.arbeidsmarktinzicht.nl gelanceerd. Initiatiefnemers van dit regionale arbeidsmarktdashboard (RPAnhn, Ontwikkelingsbedrijf NHN en de Provincie Noord-Holland), willen hiermee meer inzicht bieden in de arbeidsmarkt. Jeroen Meuwissen van Etil, ontwikkelaar van het dashboard, presenteerde de mogelijkheden van de website en liet zien dat het de regionale arbeidsmarktontwikkelingen snel en overzichtelijk toont. Werkgevers, ondernemers, onderwijs en overheid kunnen met behulp van de data uit het dashboard beter inspelen op deze ontwikkelingen, omdat bijvoorbeeld tekorten en overschotten op de arbeidsmarkt zichtbaar worden. Ter plekke werd het dashboard getest, door onder andere wethouder Falgun Binnendijk (Castricum). Hij bestempelde het als gebruiksvriendelijk en toegankelijk. Wethouder Kholoud al Mobayed (Hoorn) deed een oproep om te zorgen voor zo actueel mogelijke cijfers.  

Uitdaging
Tijdens de rit naar Den Helder ging Wethouder Pieter Kos in op de enorme uitdaging waar de gemeente voor staat. gezien het aantal arbeidsplaatsen dat de komende jaren vervuld moet gaan worden, onder andere bij de Koninklijke Marine.  Door onder andere  een totaalaanbod te bieden in werken, wonen, leven wil de gemeente werknemers naar de stad toetrekken. Jilles Goedknecht van de Koninklijke Marine gaf meer inzicht in hoe het personeelsvraagstuk bij de Marine speelt. De laatste etappe nam wethouder Sigge van der Veek het woord. Hij vertelde meer over de werkgelegenheid en ook weer de uitdaging om vacatures te vervullen bij de gemeente Schagen. In onder meer het toerisme en de bollenteelt, maar ook bij de kernreactor van Pallas.

“Een geslaagde tour die de samenwerking en saamhorigheid voor een werkende arbeidsmarkt versterkt.” Met die woorden sloot Elly Konijn, voorzitter RPAnhn, het Rondje Regio af. Ralph van Soomeren, directievoorzitter van de Rabobank Alkmaar e.o. (eventpartner RPAnhn), deelde die mening. Hij vond de bustour een goede vorm om kennis te maken met bestuurders van de arbeidsmarktregio. Doordat er steeds een andere locatie werd aangedaan was er de mogelijkheid om op een hele natuurlijke manier met elkaar in gesprek te gaan.

Volgend jaar vertrekt de bus richting West-Friesland.