Schrijf u in voor de nieuwsbrief
Meld u aan
voor onze
nieuwsbrief

Tekort aan zorgpersoneel biedt kansen voor werkzoekenden

  • DateDinsdag 12 maart 2019

De zorg blijft ook de komende jaren nog kampen met een tekort aan personeel. In 2018 zijn er ruim 130 duizend vacatures in de zorg ontstaan. Dit jaar gaat UWV uit van een stijging naar meer dan 140 duizend vacatures. Vooral gediplomeerde verzorgende ig, verpleegkundigen, woonbegeleiders en operatieassistenten zijn moeilijk te vinden. Vanwege de tekorten en de oplopende werkdruk ontstaat er ook een vraag naar medewerkers in ondersteunde functies. Dit blijkt uit de Factsheet Zorg.

Vandaag start de Week van Zorg & Welzijn, waar werkzoekenden het werken in de zorg kunnen ontdekken. Dit jaar wordt er specifiek gefocust op zij- en herinstromers. Ruim 1.200 organisaties openen deze week hun deuren om te laten zien hoe divers werken en leren in zorg en welzijn is. Door netwerkbijeenkomsten, banenmarkten, speeddates en meeloopdagen kunnen werkzoekenden ontdekken of werken binnen zorg en welzijn iets voor hen is.

Kansen voor zij-instromers

Ook voor mensen zonder zorgdiploma zijn er goede kansen op werk. Patricia van Blitterswijk, landelijk adviseur werkgeversdiensten UWV: ‘In alle regio’s van Nederland zijn er mogelijkheden om te kijken of de zorg een volgende carrièrestap kan zijn voor werkzoekenden. Via banenmarkten en speeddates kun je snel ontdekken of de zorg je aanspreekt. Met een verkort scholingstraject zijn werkzoekenden al snel inzetbaar voor werkgevers.’

Lees verder