Schrijf u in voor de nieuwsbrief
Meld u aan
voor onze
nieuwsbrief

WW stijgt in Noord-Holland door horecasector

  • DateDonderdag 20 december 2018

Hoewel het totaal aantal WW-uitkeringen in november steeg, lieten de sectoren onderling een wisselend beeld zien. In de Noord-Hollandse regio’s was vooral in de horeca een stevige WW-toename te zien. In de seizoensgevoelige sector werden 144 WW-uitkeringen meer verstrekt dan in oktober. Ook het aantal uitkeringen vanuit de uitzendsector nam met 54 flink toe. In het onderwijs daalde de WW juist met 52 uitkeringen.

Ten opzichte van vorig jaar daalde het aantal WW-uitkeringen in de Noord-Hollandse regio’s in de detailhandel met bijna 22%. Groeiende omzet zorgt voor een toename van het aantal banen. De verwachting is dat er eind 2019 ongeveer 2.500 banen in de detailhandel zijn bijgekomen ten opzichte van 2016.

December
In de detailhandel bleef het aantal WW-uitkeringen in Noord-Holland Noord, Zaanstreek-Waterland en Zuid-Kennemerland en IJmond in november nagenoeg gelijk. De detailhandel drijft in deze regio’s in de zomer voor een groot deel op toerisme. Toch is voor de sector de decemberperiode de drukste tijd van het jaar.

Vooral supermarkten profiteren
De door UWV uitgebrachte Factsheet arbeidsmarkt detailhandel laat zien dat de sector sterk profiteert van de florerende economie. Dat geldt in het bijzonder voor supermarkten. Zij profiteren van een toenemende verkoop van voedingsmiddelen, die in totaal 46% van de totale omzet in de detailhandel omvat. Daarnaast maken webwinkels een sterke groei door. Het totale aandeel van deze branche is met 6% marktaandeel nog beperkt, maar zal de komende jaren verder toenemen.

Prijsvechters
Ook winkels die zich richten op een lage prijs, de zogenaamde prijsvechters, en winkels die zich juist richten op het midden- en hoog segment, waarbij de klantbeleving meer centraal staat, maken een sterke groei door. Fysieke winkels die zich richten op persoonlijk contact met klanten blijven dus een rol van betekenis spelen.

Persoonlijk advies
De detailhandel wordt gekenmerkt door veel kortlopende contracten en contracten voor een beperkt aantal uren. Bijna een derde van de contracten wordt ingevuld door scholieren of studenten die het werk in de detailhandel als bijbaan hebben. Oudere werkzoekenden hebben vooral baankansen in verkoopfuncties waarin persoonlijk advies gevraagd wordt.

 

Bron: UWV