Schrijf u in voor de nieuwsbrief
Meld u aan
voor onze
nieuwsbrief

Meer gezinsmigranten aan het werk

  • DateZaterdag 25 augustus 2018

Ruim 40 procent van de gezinsmigranten van 20 jaar of ouder die in 2015 naar Nederland kwamen en na een jaar nog in het land waren, verdiende het voornaamste deel van hun inkomen als werknemer of zelfstandige. In 2004 was dit nog 33 procent. Gezinsmigranten uit EU-landen hebben na een jaar in Nederland vaker werk dan gezinsmigranten van buiten de EU. Dat meldt het CBS.

Van de gezinsmigranten uit EU-landen van 20 jaar of ouder die in 2015 naar Nederland kwamen en na een jaar nog in Nederland waren, had 62 procent arbeid als voornaamste inkomensbron. Voor gezinsmigranten is niet werk, maar trouwen, samenwonen of aansluiten bij een familielid de belangrijkste reden om naar Nederland te komen. Van de groep die in 2004 naar Nederland kwam was na een jaar 53 procent aan het werk. Een deel van die stijging komt voort uit een toename van gezinsmigranten uit de landen die in 2004 en 2007 lid werden van de EU.

Van de gezinsmigranten van 20 jaar en ouder die in 2015 van buiten de EU kwamen had 30 procent na een jaar werk, net als de groep die in 2004 arriveerde. Een deel van de gezinsmigranten van buiten de EU volgt in het spoor van asielzoekers. Deze migranten gaan eerst nog door een inburgeringstraject, waardoor zij een jaar na immigratie minder vaak aan het werk zijn.

Bron: CBS.nl